torsdag den 30. juli 2009

mere Tärendö

Hos Jalle er man sikker på at der findes bolde at lege med Jalle er selv god til det med fodbolde
Inga har drivhus og selv om vi er ca 80 km nord for polarkredsen så gør golfstrøm og midnatssol at tomater gror udmærket her, særlig hvis man vander dem förstås (et behændigt svensk ord som jeg ikke kan oversætte).
Vi blev indlogeret på Forest Hotel, den tidligere skovbrugsskole,

mandag den 27. juli 2009

mere om Tärendö

Første besøg var hos Inga og Jalle, det føltes som var det fornylig vi skiltes og vi blev opdaterede om hvad der er sket i byen siden sidst.
Imens havde Emma et sted hvor hun kunne lege. Inga viste Emma brændeovnen af fedtsten, iøvrigt findes Sveriges største fedstensforekomst i Lautakoski ikke langt fra Tärendö. Vi blev budt på god mad og afsluttede måltidet traditionelt med glass och hjortron.
Hustruen har forresten også plukket bær (i haven) og syltet:

søndag den 26. juli 2009

Det bliver hverdag igen, men..

Lørdag gjorde jeg noget så sjældent som at køre med plandamp, dvs køre med et helt normalt tog trukket af damplokomotiv. Det har jeg så vidt huskes ikke gjort siden marts 1971 (Berlin Zoo til Berlin Ost med DR 01'er). Selvfølgelig har jeg kørt med dampsærtog siden, men plandamp! Det kan man de nærmeste weekends på den lille bane fra Niebüll til Dagebüll Mole, http://www.neg-niebuell.de/. Neg har indlejet en 52'er og kører 3 dobbeltture ad denne særprægede bane der trods det flade landskab snor sig i snævre kurverog kravler over et dige for at til slut køre gennem en port i det sidste dige
og nå færgehavnen i Dagebüll.
Årsagen til kurverne skal søges i marskbøndernes uvilje mod at afgive jord til banen, så den tidligere smalsporede bane måtte følge markskellene! Der er en livlig trafik med turister og togene er velfyldte. Der var flere trainspotters både i toget og langs banen.
Til min store glæde kan man fra stationen med Danmarks laveste perronhøjde i automaten købe en billig 24-timers retur til Dagebüll mole og Arrivas tog kørte igennem til Niebüll.

fredag den 24. juli 2009

Er du stensikker.

Denne smukke sten står på græsplænen hos Inga og Jalle i Tärendö.
Jeg var stensikker på at den ikke var lokal og spurgte, den var fra Norge hvilket ser rimeligt ud.
Der er også andre ting jeg er stensikker på: jeg er mod stening, jeg synes at elever skal gøre som læreren siger og jeg synes ikke om selvtægt
- men
da vi nu er kommet hjem fra ferien igen og får læst avisen (jp 18.juli) så har AFP historien fra Swaziland om en mand der trænger ind i en skole og med et spyd dræber en 13-årig pige og sårer 12 andre elever - de øvrige elever kaster herefter sten på manden til han dør ! Det må være det der kaldes kontant afregning ved kasse A. Skolelederen forklarer at lærerne forsøgte at standse steningen uden held (så har de deres ryg fri).
Jeg er ikke så stensikker alligevel, jeg synes rent ud sagt det var godt gået.

Tilbage til ferien, her er udsigten fra stenen. Træerne er blevet højere ellers ville man kunne se vor tidligere bolig cirka midt i billedet.
Her på vejen sydfra kommer vi til Tärendö, jeg har altid syntes det var lidt pudsigt at man kommer til byskiltet og så er der én gadelygte.
Længere fremme når vi vejkrydset, hvor hustruen og jeg stod af postbussen den 10.september 1977 for at bosætte os i Tärendö. Som man kan forstå kørte vi en del bil på ferien i år (89 mil), men kære Connie den kørte på bioetanol - og den var endda et par kroner billigere end bensin pr. liter!

onsdag den 22. juli 2009

Feriestemning i Korpilombolo

Heroppe i "en god bid af Sverige" lever man til stor del af skovbrug, det er sæson for at plante nye fyrretræer hvor man har fældet, gæt hvor mange små fyrretræer der her er klar ?
Ca 40.000 ja det var fyrretusinde !
Der leges på legeplads og spises sandwich is - der er ren feriestemning.Korpilombolo, ligger så langt fra den finske grænse at der er et b i navnet, b findes ikke i det finske sprog udover en knap halv side låneord i ordbogen.
Korpilombolo har været en selvstændig kommune og det kan man endnu finde spor af. Det er en meget grøn by som det ses.
Efter et par dejlige dage i Korpilombolo drog vi videre til Tärendö, i de næste mange blogindlæg vil jeg gerne præsentere den smukke by ved bifurkationen.

mandag den 20. juli 2009

Efter naturoplevelsen ved Jock kørte vi det sidste stykke til Korpilombolo. Et glædeligt gensyn med gode venner og vi blev sat ved middagsbordet og alt var som det altid har været, nu er det blot Emma der sidder på sin mors gamle plads etc.
Korpilombolo ligger rigtig pænt, bjerget overfor indeholder forøvrigt en pæn portion guld.Nu kom vi jo nord for polarcirklen og der er midnatssol, yndlingshustruen strålede af ren glæde over at være "hjemme". Så skal man jo lige vænne sig til at man går i seng med solen.

søndag den 19. juli 2009

Mere ferie og vandfald.

Lidt længere nordpå mødes man af dette syn - Jockfallet. Det er betagende og utæmmet natur,
og nej Connie - de lukker ikke for det om natten!
Vi skal unde os den slags og ikke kun småborgerligt jage ussel CO2.

Men selvfølgelig klør det i fingrene på Vattenfall, et noget selvmodsigende navn, da de mest arbejder på at udrydde den slags.

En der arbejdede for Vattenfall sagde engang til mig: ved du hvor meget det koster at lade Kalixälven være uudbygget ? Han så det som en udgift at vattenfall ikke kunne tjene ½ milj kroner i minuttet på det her. Ussel mammon.
For mig er det en gratis glæde og en stor glæde endda, lad det løbe.

onsdag den 15. juli 2009

Så videre med bil.

Togpersonalet skal have megen ros, udover at se på billetter og melde afgang, så rangerer de også, de er venlige og servicemindede. Et australsk par i toget havde fået stjålet tasken med billetter til europaturen, da de steg på det forrige tog, men de kom videre, der blev fundet en sovekupé til dem og i Luleå, endestationen, sås konduktøren sammen med manden på vej til politistationen så han kunne anmelde det skete. Hjælpsomhed er en dyd.

Vi nåede altså til Luleå og her ventede en lejet bil. Vi kørte ad E4 østpå.I Töre kører man videre nordpå ad E10 og når
Siden vi sidst var der er der kommet et nyt skilt og skraldespande til sortering. Man mærker man er nået til Norrbotten når affaldsspanden indeholder Norrlands guld og surströmmingsdåser Hvis du ikke ved hvad surströmming er, så lad mig afsløre at det er en ganske særlig delikatesse, der især spises ved præmieren den tredje torsdag i august. Den kræver en vis tilvænning og det er en gæret sild. Læs gerne videre her: http://www.surstromming.se/

tirsdag den 14. juli 2009

Længere nordpå

Rejsen nordpå fortsætter, vi standser i Storträsk 1013,4 km nord for Stockholm, bygningen på billedet huser signalanlægget, det fjernstyres fra Boden 131 km længere nordpå.
Vi er standset for at krydse 9273 der her ses på vej sydpå.Efter Storträsk følger Träskholm, Myrheden og Långträsk, der er meget träsk på disse kanter (myr lig mose)Dette er et träsk, men der er ingen träsktroll (som Shrek);

læs om barnebarnet Emmas talenter her:
http://annebjornstrom.blogspot.com/2009/05/min-dotter-skadespelerskan.html
Efter endnu et par träskstationer (Järneträsk og Korsträsk) når vi Älvsbyn, så er vi endelig i Norrbottens län, amtet der fylder 25 % af Sveriges areal dvs 105000 kvadratkm, sådan ca. Schweiz, Holland og Danmark sammenlagt. Der er masser af fri natur og frisk luft. Det med den friske luft smagte vi første gang 10. september 1977 da hustruen og jeg nåede netop til Älvsbyn
Togpersonalet på Norrlandstogene kendes let igen på sovevognslisterne, der ses bag ryggen på den kvindelige konduktør, den mandlige har en anden måde at opbevare den på

Her er Piteälven der giver Älvsbyn sit navn, byen er kendt for sine udmærkede typehuse http://www.alvsbyhus.dk/ og sit bageri http://www.polarbrod.se/.

søndag den 12. juli 2009

Wenn jemand eine Reise...

Dette er fortællingen om ferien, men også om gensynet med Tärendö - byen i Norrbotten hvor vi har tilbragt en temmelig stor del af vort liv.Der er ikke så meget man kommer sovende til her i livet, men med SJs nattåg kom vi sovende til Vännäs. Her ses toget så svinge til højre for at komme til Umeå, det er er der vi plejer at stå af. Denne gang er det dog Emma og hendes forældre der stiger på toget for videre rejse til Luleå.Det er noget særligt at tage toget til Övre Norrland, det er et rigtigt tog dvs med både sove, ligge og spisevogn, ses her med datter og hustru toget er ofte langt - særlig om sommeren, her ses forreste halvdel.
Videre nordpå går det gennnem tyndt befolkede egne.

fredag den 10. juli 2009

Ferielængsel

Ferien nærmer sig og det er ikke drømmen om en strand i troperne -
Det er heller ikke en badestrand i Danmark -

Det er slet ikke en udmattende biltur på en uendelig og kedelig motorvej der er ferie for os.
Vi skal ikke engang sydpå,
Vi skal heller ikke i vandland eller Legoland ?
læs mere om ferien i kommende numre af denne blog - stay tuned !