lørdag den 29. august 2009

brand, en eller et

Et Brand er et modeord, som dækker over et merkantilt udtryk der vel nærmest kan oversættes til varemærke, men det skal helst brænde sig fast i forbrugerens bevidsthed, heraf navnet, helst ligesom en schlager der ikke kan komme ud af hovedet igen.

En brand bidrager til 20 % af al CO2 udledning til atmosfæren, jeg håber Connie ser på TV og følger afbrændingen af regnskoven i nyhederne . "Lige nu brænder store skovområder i det nordlige Brasilien. Amazonas regnskoven er fredet, men i takt med at priserne på fødevarer stiger, så stiger fristelsen også hos både landmænd og fattige til at forgribe sig på den frugtbare regnskovsjord." citat fra http://www.dr.dk/Nyheder/Temaer/Oevrige_temaer/2009/Klima/Klimakorrespondent/Artikler/20090827190915.htm
Her et uddrag fra jp.dk om regnskov:
"Siden begyndelsen af 1990'erne har medierne fortalt foruroligende historier om fældningen af regnskoven, og de fleste mennesker vil nok sige, at der bør gøres noget for at bevare regnskovene. Men hvorfor er det i grunden så vigtigt? I regnskovens fugtige og varme klima findes over halvdelen af verdens dyre- og plantearter, og skoven rummer store naturressourcer, der bruges i bl.a. medicinalindustrien. Rydningen af skoven truer denne biodiversitet. Amazonas er også hjemsted for både indfødte indianere og folk, der lever som gummitappere, fiskere og småbønder. Disse folk mister deres land, og deres livsvilkår ændres væsentligt, hvis regnskoven forsvinder. Samtidig spiller regnskoven også en vigtig rolle i forhold til indholdet af CO2 i atmosfæren. Amazonas udgør verdens vigtigste CO2-reservoir, fordi træerne, når de vokser op, optager solenergi og forbruger CO2, som herefter lagres i træerne - indtil de evt. fældes og brændes af.
Skovrydningen medfører, at der er færre træer til at optage CO2 og dermed til at begrænse indholdet af drivhusgassen i atmosfæren. I dag frigøres der flere hundrede millioner tons CO2 om året ved afbrænding af regnskoven. Situationen i Amazonas er ikke enestående. I Thailand er mere end 17 millioner hektar regnskov blevet ryddet, og skovens oprindelige areal er blevet mere end halveret. I 1950 dækkede regnskoven 50 pct. af Thailand, i starten af 1990'erne dækkede den kun 25 pct. Regnskove ryddes også i lande som Indonesien, Malaysia, Laos, Cambodja og Vietnam. Alle steder har det fatale konsekvenser for naturen og de oprindelige beboere, men regnskoven er blevet en vigtig brik i de fattige landes økonomi.
Opdateret af Lars From, maj 2008"


En rigtig god kronik fra jyllandsposten igår er det umuligt at finde under klima på deres hjemmeside så den kan jeg ikke henvise til det er synd for den var meget saglig og informativ. Jeg vil så i stedet trøste bloglæseren med et par billeder af urørt skov fra Tärendöholmen.
Her et tegn på at selv en fældet skov giver nyt liv, der var heldigvis ikke en eller anden nørd der gravede den ned i en plastikpose.

lørdag den 22. august 2009

En tornedalsby.

Det vakte som forventet nogle følelser at besøge et sted hvor man har boet i 22 år og levet med byen og dens indbyggere. Jeg gik en tur alene med kameraet og fik styr på følelserne. Sparkstøttingerne var sat på græs.. men vinterberedskabet var der
Sydpå ville dette være et 70 km skilt, men der er ikke så tæt trafik og lange afstande.
Tärendö er en udspredt by på ca 5 gange 10 km, bebyggelsen ligger langs de 2 elve (Kalixälven og Tärendöälven)

tirsdag den 18. august 2009

Træstokke.


Hustruen fortalte at det er 40 år siden Woodstock, så i den anledning er her nogle woodstocks. Dels i torrfuru dels med tydelige bilspor.









Læs mere om torrfuru og trætjærefremstilling her:
http://runeberg.org/nfci/0133.html

søndag den 16. august 2009

Musik og sprog.

Hvad er nu det - jo hustruen digger "Die Herren" et U2 coverband -i den grad som det ses, jeg fulgte med for første gang og lyttede med.
Igår var der også "Eldfest" på Tärendöholmen, en af de store fester der er tilbage på Tärendös festplads.

Datteren og jeg aflagde stedet en nostalgisk visit som hun har beskrevet så fint her:
http://annebjornstrom.blogspot.com/2009/07/minnen-av-svunna-tider.html Herunder ses stien til festpladsen, bemærk gadelamperne.Her ses Torrfurulogen som opførtes den først vinter vi boede i Tärendö.her er så den store scene , hvor jeg har hjulpet med at rigge scenen og tage udstyret ned natten efter sammen med et herligt sjak af idrætsforeningens hjælpere med formanden Ola i spidsen. IFK Tärendö - Idrætsforeningen Kammeraterne er noget af det der holder byen sammen og i live - den bygger på ideen at alle skal kunne være med dvs 20 kr i årskontingent, men du forventedes så at hjælpe til på Holmen, som havde en millionomsætning i de bedste år, det gav så penge til idrætten og et godt fællesskab.

"Björnen sover"?
Normalt synes jeg det er forkert at stille de små "morsomme" ting børn siger mens de tilegner sig sproget til skue, de gør det jo med den største alvor og man skal ikke bare grine af det. I en del ugeblade kan man læse om "hvor sjovt mit lille barnebarn sagde -ha ha", det bryder jeg mig ikke om. Men her er alligevel en sød en som jeg gerne vil formidle fra barnebarnets sproglige udviklingshistorie.

fredag den 14. august 2009

Fatter og mutter går til marked.

Allerede tidligt i ferieplanlægningen bestemte vi tidspunktet så vi kunne komme på Pajala marked. Bogen "Populärmusik fra Vittula" udspiller sig i Pajala og der er kommet et skilt op med de fra bogen kendte lokaliteter. Læs mere her http://www.aftonbladet.se/kultur/article33157.ab?service=print En anden skiltning mere typisk for området (og gadelamper): Når man tager på marked møder man folk man kender, her har Emma mødt en. Datteren foreviger øjeblikket.
Her er det hustruen der blev glædeligt overrasket af en tidligere kollega.
Selvfølgelig køber man ind på et marked, vi har tidligere købt keramik fra http://www.bakkelykeramik.dk/, det gjorde vi igen

Emma har noget med luftballoner efter "Rasmus Klump i Mexico" blev læst højt for hende, hun elskede det ord i lang tid.

mandag den 10. august 2009

hvad sker der ellers

Dagens navn er Laurentius.
Pause i Tärendöfortællingen.
Forrige weekend drog vi til Sønderborg.Her ses hustruen på vej over til byen. Har hun travlt fordi det er frokosttid? Vi spiste på http://www.ibrehnecairo.dk/Jeg fik en J & J Hightower - en slags pindemad som det ses. http://www.onsitecatalog.com/catalogs/513/1260/
Vi var på Status Quo koncert, denne gang udendørs og i fint vejr, en helt igennem god oplevelse. Bagefter overnattede vi på dette udmærkede hotel: http://hotelsoenderborg.dk/Hjemme igen er jeg så klar til at gå igang med Chasha-shamdeh, kyllingekødet ligger færdigmarineret i posen, en praktisk måde at marinere på. "Here just a quick spin around the ingridients"
Det blev vældig godt og her kan du finde opskriften: http://rungkit.blogspot.com/2008/10/chasha-shamdeh.html
Hustruen har iøvrigt indforskaffet en supergod mælkebøttefjerner Den ses her med et par af trofæerne, således slutter jeg mig til skaren af haveejere der bekæmper naturens mangfoldighed - ihvertfald på dette punkt. Er man så en enfoldig haveejer? ja det er man vel så.

fredag den 7. august 2009

Det är här man känner vart stigarne går.

Uden at være opvokset i Tärendö ved jeg godt hvor stierne går. Jeg har nemlig lagt TRIM-orienteringskontroller ud i ret mange år i Tärendös terræn.
Her er skovbevokset sandhede, tidligere havbund nu knap 160 m over havet, landet er steget noget siden isen smeltede. Her en lade der har kendt bedre tider.og et mosestrøg med kæruld ved "elljusspåret", byens skispor med belysning.
Her ses tydeligt at der er forskel på sommer og vinter; om vinteren går her et skispor.
Iøvrigt synes jeg det er lidt pudsigt at der er en interstadial opkaldt efter Tärendö, den afløste iøvrigt Brørup-interstadialen under Weichsel-nedisningen, vi bor pudsigt nok nu i en naboby til Brørup!
Da isen smeltede ville vi have boet på en ø og havet ligge nede i skovbrynet et halvthundrede meter borte bag laden på billedet.I Tärendö kan man finde det der kaldes den højeste kystlinje, når man går i landskabet kan man finde sporene af den tidligere strandlinje.
Det bliver spændende at se hvor den store klimakonference fastlægger fremtidens strandlinjer. Jeg står her og funderer ved nutidens elvstrand.

tirsdag den 4. august 2009

Det är hit man kommer när man kommer hem

Jo det føltes virkelig som at komme hjem, der var en klump i halsen og vi genså det der for 10 år siden var vor dagligdag. Her ses min gamle arbejdsplads på 1. sal og nedenfor udspillede indledningsscenen i "Populärmusik från Vittula" sig. Her kan du læse om bogen bag filmen http://www.litteratursiden.dk/temaer/popul%C3%A6rmusik-fra-vittula-af-mikael-niemi . Bogen og filmen anbefales varmt. Fra mit arbejde var der udsigt over Kalixälven og buebroen.Den orange pind er en "ruske" som af hensyn til sneploven markerer vejkanten.
I løbet af vinteren går der en del brænde til, forresten er der en del der kun regner med 3 årstider: før elgjagten, elgjagten og efter elgjagten.
Efter at have set vores gamle hus gik vi forbi "Förskolan"
Til slut bare titelnumret med "Euskefeurat", det siger bare alt.

Da Tornedalen er tosproget får vi den også lige på finsk, skitcharmig version.

søndag den 2. august 2009

fototolkninger af midnatssol

Når solen skinner om natten kan man forsøge at gengive oplevelsen.
Dette er et par af de traditionelle postkortagtige fortolkninger
Men man kan også være mere ærlig og vise at det faktisk er lyst og sol.
eller man kan tolke det samme motiv med lidt mere af den stemning man har inde i sig, sådan her är Tärendö älv bare det smukkeste der findes.
Datteren ses her i færd med at tolke stemningen på sin måde.